Over  restaurants en eten in Senegal

 

Aan de lange kust van Senegal vind je nog steeds niet zoveel restaurants of badplaatsen. Het land is tot op heden nog grotendeels gespaard gebleven van toeristmatige invloeden.

In de grotere steden zoals Dakar, Thiès en Saint-Louis in het noorden, zijn er hier en ginder lokale en Europees getinte restaurants te vinden.

 

In Mbour en Kaolack moet men zich meestal tevredenstellen met de eenvoudige Senegalese restaurants, die best zeer lekkere gerechten serveren (oppassen voor gerechten die met lokaal water werden bereid).

 

Een concentratie aan kleine, grote, lokale en Franse restaurants bevindt zich in de mondaine badplaats Saly aan de ‘petite côte’, 80 km onder Dakar.
Saly is het omgekeerde van wat je zoekt als natuurliefhebber of cultuurminner.

 

De variatie van restaurants is mooi meegenomen maar je betaalt daar algauw de helft van een Europese restaurantrekening.

de grote kapokboom - fromager - bantamba

                                                      De Bantamba, de grote kapokboom, is ook de naam van ons restaurant.

Eten in de natuur, bij de lokale bevolking

 

Hou je meer van de natuur en het avontuur, dan zak je af naar Toubacouta en Missirah, in de Saloumdelta.

Ook daar zijn enkele zeer toffe restaurantjes. Je moet ze wel vinden. Prijzen gaan van 2€ tot 15€ voor een maaltijd, volgens waar je eet.

 

Bistrot Bantamba: Een enorme keuze aan lekkere vis

 
Het restaurant en tevens bar Bantamba van Mini-resort Les Fromagers in het vissersdorp Missirah, is open als er mensen logeren.
Onze kokkin verzorgt dan de gevraagde plats.
 

Snacks en dranken zijn de hele dag beschikbaar voor hotelgasten.

 

Ontbijt (uitgebreid)

 

Hotelgasten kunnen ook genieten van een lekker streekontbijt dat kan bestaan uit diverse lokale en internationale spijzen.

Een greep uit de ontbijtmogelijkheden:

Pannenkoeken, zachtgekookte eitjes, spiegelei, gebakken ei op zijn Senegalees, boerenomelet, stokbrood met confituur, Nutella, rundshesp, kaas enz…, smacks, honing uit de mangroven, en uiteraard koffie, thee en fruitsappen.

 

Eenvoudig ontbijt

 

Voor wie graag snel en eenvoudig wil eten ’s morgens, is er het eenvoudig ontbijt. Wat stokbrood met confituur en boter, koffie, thee of fruitsap.
 

Vleesgerechten

Schapenvlees,geitenvlees of kip wordt traditioneel opgediend bij feesten in Senegal. Varkensvlees wordt alleen in Europees getinte restaurants geserveerd omdat het merendeel van de Senegalezen moslims zijn (weliswaar zeer gematigd).

 

Rundsvlees is voor de Senegalezen duur. Het is wel beschikbaar, dus een biefstuk of rundstong en zelfs stoofvlees (met bier!) kunnen op het menu staan.

Soms, als je geluk hebt, wordt een (wild) everzwijn geschoten.

De everzwijnragout is niet te versmaden!

 

Typisch Senegalese gerechten

Leer tegelijkertijd je eerste woorden Wolof (lokale taal):

Tièp bu dièn : Rijst met vis

Yassa poulet : Rijst met kip en een pittige ajuinsaus

Tièp bu Yapp : Rijst met vlees (vaak lamsvlees of rund)

 

Lokale Senegalese restaurants

 In de Senegalese restaurants, maar ook bij de gezinnen,  worden de maaltijden opgediend in één grote schotel waar iedereen uit eet, ieder aan zijn kant, met een lepel. Je kan wel om aparte borden en een bestek vragen.

Het eten is meestal lekker gekruid en licht pittig. Verwacht een  grote hoeveelheid rijst met in het midden bv. stukken vis of vlees.

 
Tièp bu dièn - Rijst met vis

Iets over noten

 

De pinda is praktisch in Senegal uitgevonden. Je kan ze op elke straathoek kopen.

De pinda groeit aan de wortels van lage struiken.

Ons restaurant Bantamba serveert ook een heerlijke verse pindasaus!

 

Maar ook de  in Europa geliefde cashewnoot groeit hier gewoon aan de bomen.

Hiernaast zie je de cashewnoot en de feloranje vrucht waaraan ze vastzit.

De vrucht is eetbaar en een beetje zoet.

Ik heb ze nog nooit geproefd, dus vraag me niet of ze lekker is.

Misschien kom je het ter plaatse wel te weten 😉